Oproep: in therapie
Oproep: deel jouw ervaring met therapie voor een journalistiek project
deel je ervaring met therapie
Meer dan drie miljoen Nederlanders worstelen met mentale gezondheidsklachten. De oplossing daarvoor luidt vaak: therapie. Als journalist onderzoek ik therapie in Nederland: welke verschillende vormen zijn er allemaal (van coaching tot reguliere GGZ) en welke behandelingen werken, en waarom? Voor een groot journalistiek project ben ik op zoek naar mensen die hun ervaringen willen delen over hun proces in therapie.
Wat voor journalistiek project?
Momenteel werk ik aan een groter journalistiek project: een boek, met de titel In therapie, uitgegeven door Prometheus. Hierin teken ik de verhalen op van een diverse groep mensen in therapie. Zo volg ik een docent uit Brabant tijdens haar paardenocachingtraject. En kijk ik mee met een Amsterdammer die met begeleide paddotrips zijn mentale klachten aanpakt. Mijn doel is om hun verhaal te vertellen en zo trouw mogelijk te zijn aan hun emotionele ervaring. Uiteindelijk hoop ik met het boek het therapielandschap (zowel de GGZ, als alternatieve behandelingen) in Nederland in kaart te brengen en nieuw licht te schijnen op de oorzaken van de toenemende psychische klachten in ons land.
Ik ben op zoek naar jou!
Als je graag je verhaal wilt delen over jouw proces (Waar worstelde je mee? Waarom ging je in therapie? En hoe koos je voor die vorm? Wat leverde het je op, en waarin stelde de therapie teleur?), dan hoor ik graag van je. Daarbij staat jouw gezondheid op nummer één: je behandeling mag geenszins verstoord worden en je bijdrage aan mijn onderzoek is altijd in overleg met je behandelaren. In het bijzonder ben ik op zoek naar:
Vrouwen met de diagnose adhd;
Mensen in therapie of coaching voor een burn-out;
Mensen die in behandeling zijn voor intergenerationeel trauma;
Mensen die NLP-coaching of therapie ondergaan;
Jongeren in therapie voor sociale media-gerelateerde psychische klachten;
Wil je kennismaken en meer horen over mijn onderzoek? Je kunt mij mailen: lenasophiabril@gmail.com en dan neem ik graag contact met je op!
* Meedoen kan altijd anoniem, en ik kan al mijn bronnen onherkenbaar opvoeren om de privacy te waarborgen.
Wie ben ik?
Zelf zit ik (Lena Bril, 1992) al zo’n tien jaar in therapie en heb van alles geprobeerd: cognitieve gedragstherapie, haptonomie, anti-depressiva en acupunctuur. Bij elke behandeling kwam ook weer een ander label: hoog sensitief, adhd, onverwerkte rouw, burn-out, depressie – om er maar een paar te noemen.
Als journalist en filosoof ben ik gefascineerd door de mentale gezondheidscrisis. Wat zijn de oorzaken? En hoe lossen we het op? Voor kranten en magazines zoals Trouw, de Volkskrant en de Groene Amsterdammers schrijf ik regelmatig over deze thema’s.
Hier vind je een aantal artikelen van mijn hand:
Hoe TikTok kwetsbare gebruikers schaadt met eetstoornisfilmpjes (Volkskrant)
Waarom iedereen een burn-out heeft (de Groene Amsterdammer)